Categorieën
Uncategorized

Sliedrecht wint viertallentoernooi in Dordrecht

Op vrijdagavond 17 maart werd er weer een Pentachess viertallen toernooi gespeeld, dit keer in het historische pand van het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht.

De topgroep bestond uit zes teams van 4 spelers, 24 deelnemers. Ze speelden in een leslokaal met een gesloten schema, waarbij elk team tegen elk ander team eenmaal speelt. Deze gesloten groep bestaat uit de sterkste jeugdspelers van de deelnemende verenigingen. Het vorige toernooi, in februari in Sliedrecht, werd nipt gewonnen door Dordrecht 1. Dit keer, in het hol van de Dordtse Leeuw, sloeg Sliedrecht terug. Een dominante prestatie met een 100% score op matchpunten. Slechts 4,5 bordpunten werden weggegeven in de 5 gespeelde ronden. Dordrecht werd tweede op gepaste afstand, Giessen en Linge 1 en 2 zaten vlakbij elkaar op plaats drie en vier, PASCAL en Meerkerk stonden onderaan. Voor degradatie is relevant wie laatste is geworden. Op Matchpunten en Bordpunten is geen onderscheid te maken, echter was er op Sonneberger score een verschil van 0,25 wat betekent dat Meerkerk 1 degradeert.

De Zwitsers groep bestond uit maar liefst 11 teams, met elk 4 spelers, dus 44 deelnemers. Er werden vijf rondes gespeeld, in de kantine van het Johan de Witt gymnasium. Dit was ruim opgezet, waardoor het telkens voor de deelnemers even zoeken was naar de juiste tafels. Los daarvan was het erg gunstig, met het lage geluidsniveau en de ruimte was het mogelijk erg geconcentreerd en serieus met het mooie schaakspel bezig te zijn.

Na enkele rondes ontstond een situatie waarbij Dordrecht 2 en Dordrecht 3 met Meerkerk 2, Giessen en Linge 3 en PASCAL 1 om de bovenste plekken aan het strijden waren. Aan het begin van de laatste ronde stond Dordrecht 3 aan kop met een matchpunt voorsprong op Meerkerk 2 en Dordrecht 2. In deze laatste ronde speelden de twee Dordtse teams tegen elkaar. Als het derde team van Dordrecht zou winnen, zou het de groep winnen en promoveren. Maar natuurlijk gaven de spelers van Dordrecht 2 geen cadeautjes, de onderlinge strijd eindigde in 2-2. Doordat Meerkerk 2 zijn laatste wedstrijd won, kwamen ze op matchpunten langszij bij Dordrecht 3. Op basis van Bucholz (weerstandpunten) heeft Meerkerk 2 de groep gewonnen, en kunnen ze de plek van Meerkerk 1 innemen in de topgroep!

De volgende ronde is op vrijdag 21 april in Gorinchem. We hopen iedereen weer te zien!