Categorieën
Uncategorized

Pascal wint eerste Pentachess team battle

Vrijdagavond 18 september organiseerde Pentachess de eerste online team battle op Lichess. Er hadden zich 8 teams ingeschreven, waaronder ook de ‘Chinese Youth Chess Club NL’  (10 schakers). De schakers uit dit team krijgen les via Pentachess van Yorik Klein. Verder waren alle schaakclubs uit de Merwede regio vertegenwoordigd: Giessen en Linge (14 schakers), Meerkerk schaakt (5), Pascal (5), De Leeuwen Sliedrecht (5), Dordrecht (4), Gymnasium Camphusianum Gorkum (3), Sleeuwijk (2).

Om 19:00 uur zaten 48 schakers klaar om hun eerste partij op te starten. Alex van PASCAL ging voortvarend uit de startblokken en bleef maar winnen. Hij verzamelde daardoor veel dubbele punten. Na 7 partijen was de koek op en verloor hij vervolgens 4 op een rij. Toch had hij een groot aandeel in het puntentotaal van zijn team. Ook PASCAL spelers Joshua en Maxim deden het goed. Na een half uur spelen stond het team Jeugdpascal dan ook bovenaan gevolg door Gymnasium Camphusianum en Schaakclub Dordrecht. Bij Dordrecht was het vooral Vito die de nodige punten binnenbracht. De score van de beste 2 spelers van het team bepaalde het teamresultaat.

Daarna gingen een aantal spelers er goed voor zitten en zetten de aanval in op de toppositie. Met 5 achtereenvolgende overwinningen van Willem rukten ‘De Leeuwen’ op. Ook Jochem van Giessen en Linge zette een goede serie neer. Elof spande de kroon met 7 zeges achterelkaar en kwam samen met de Camphusianum teamgenoot Maarten gedeeld tweede te staan de team rangschikking. Tegen het einde werd het nog spannender en was het de vraag Giessen en Linge, De Leeuwen en Gym. Camphusianum de koppositie van Pascal nog konden bedreigen. Yoshua bleef winnen, waaronder een belangrijke op Elof. Willem moest 1 remise afstaan tegen Sander (Giessen en Linge), waardoor zijn 4 punten reeks werd onderbroken. Andre (Giessen Linge) schakelde laat in of speelde langzaam, maar wist wel al zijn 6 partijen te winnen. Dit reikte tot een 4e plaats voor Giessen en Linge.  Uiteindelijk gaven de kickstart van Alex en de goede slot serie van Yoshua en de doorslag, waardoor Pascal uiteindelijk deze eerste team battle won. Het team De Leeuwen werd tweede en Gymnasium Camphusianum derde.     

Einduitslag Pentachess team battle
Categorieën
Uncategorized

Pentachess organiseert cursus Schaaktrainer 2

Stichting Pentachess staat niet stil. Ook niet op trainingsgebied. En deze trainingen zijn ook niet alleen voor onze jeugd.

Dit najaar organiseert Pentachess samen met de Schaakbond de opleiding Schaaktrainer 2.

De opleiding Schaaktrainer 2 is een vervolg op de cursus Schaaktrainer 1. Het is een praktijkgerichte cursus die u meer inzicht geeft in het lesgeven in de Stappenmethode.

Tijdens deze cursus wordt het lesgeven in de Stappen 1 plus, 2 en 3 van de Stappenmethode van Van Wijgerden/Brunia behandeld.

Doelgroep:

De cursus is bedoeld voor leden van de KNSB die tenminste 15 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een schaaktrainer 1 diploma.

Een minimale schaakkennis wordt verwacht (rating ± 1550). U neemt daarom deel aan een schaaktechnische toets.

Diploma-eisen:

Voor het behalen van uw Schaaktrainer 2-diploma dient u:

  • 6 van de 7 bijeenkomsten aanwezig te zijn
  • Een goede examenles aan kinderen gegeven hebben
  • te slagen voor de didactische toets
  • te slagen voor de schaaktechnische toets
  • Praktijkopdrachten gemaakt te hebben.

Docent: Dolf Meijer

Data:  28 september, 26 oktober, 23 november, 21 december, 1 februari, 15 februari en 15 maart (maandagavonden 19.00-22.00)

Lokatie: De Havik, Thorbeckelaan 110, 3362 BV Sliedrecht

Eigen bijdrage:  €100,- (Hiervan krijgt u een factuur)

Ga hier naar het aanmeldformulier

N.B. De richtlijnen van het RIVM wordt nageleefd. De zaal biedt voldoende ruimte om 1,5 meter afstand te kunnen houden en er wordt gezorgd voor goede ventilatie.

Mochten er aanscherpingen zijn, dan wordt de cursus mogelijk (gedeeltelijk) online voortgezet.

Categorieën
Uncategorized

Schoolschaak in Groot-Ammers & Nieuwpoort

MC Forte helpt scholen in de regio met Muziek en Cultuur aanbod op scholen. Voor het nieuwe schoolseizoen zal een van de ChessQueens Tea Lanchava 36 weken lang schaakles geven op donderdagen op CBS Eben Haëzer Groot-Ammers, CBS Rehoboth Groot-Ammers en CBS Eben Haëzer Nieuwpoort.

Alle kinderen zullen uitgerust worden met een chessity account! Veel succes Tea!

Categorieën
Uncategorized

Meerkerker Kees van Wijk draagt schaaksport warm hart toe

Kees van Wijk is een toegewijd denksporter. Hij schaakt en doet aan bridge. Elke woensdagavond schaakt hij in Dorpshuis de Linde tegen gezellige huisschakers waar hij een potje schaakt. Eigenlijk leert hij anderen schaken. De thuisschakers zijn dan ook welkom in Meerkerk en worden met evenveel energie voorzien van tips!

Kees in actie, hier vooraan op de rug gezien!

Het mooiste aanbod deed hij recent. Hij wil graag kinderen het spelletje leren. Vanaf het nieuwe schooljaar gaat hij samen met Juf Suus van de OBS de Springplank in Meerkerk kinderen van groep 5 en 6 wekelijks schaakles geven op donderdagmiddag. Hij gebruikt bord en stukken….want computers….Juf Suus assisteert met de online middelen om diploma’s te kunnen scoren!

Categorieën
Uncategorized

Clinic en zomerschaken op Basisschool Wereldwijs!

De nieuwe directie van deze school ziet het al helemaal voor zich! Schaken op school, schaken na school en schaken thuis! Schaken verbindt!

Op 3 juli kreeg de school een clinic o.l.v. Ruud Neumeijer. Alle kinderen konden aan de slag met Chessity en daarna met spelletjes op echte schaakborden en stukken!

Meester Ruud bij groep 5 van Wereldwijs!

In het nieuwe schooljaar krijgen kinderen naschools schaakles. Het enthousiasme was groot bij kinderen en schaakleraar.

Kinderen gingen zelf aan de slag! Chessto stak zijn duim omhoog hier!

Tijdens de eerste week van de zomervakantie verzorgt Ruud tevens 2 ochtenden met schaakspelletjes op de school! Goed geregeld!

Categorieën
Uncategorized

Pentachess traint chinese kinderen in NL online

De volgende vraag kwam in april van 2020 via de mail van Pentachess: “We zijn op zoek om onze kinderen in het weekend online schaakles te geven. Kunnen jullie ons helpen?” In coronatijd schaakles geven. Dat betekent uiteraard ONLINE!

Na een online workshop met 30 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar, was de interesse goed gewekt. Er zijn inmiddels 3 groepen, die getraind worden door trainer Jorik Klein. De trainingsmethode is Chessity voor zelfstudie en diploma’s halen en stappenmethode oefeningen en instructie via het platform Lichess.org! De kinderen wonen in heel Nederland van Leeuwarden tot aan Eindhoven. De ouders van chinese kinderen in NL organiseren leuke activiteiten voor in het weekend.

Er zijn inmiddels al 2 online toernooien geweest. Het eerste toernooi werd gewonnen door Philip Blagojevic uit Leeuwarden. Het tweede toernooi werd gewonnen door Ryan Xia. Er is inmiddels al een heus online clubje ontstaan en ze weten elkaar al online uit te dagen!

Trainer Jorik Klein actief iedere zondag ochtend!

Categorieën
Nieuws

1e Pentachess online toernooi

Vrijdagavond 15 mei om 19.00 uur ging het 1e Pentachess ONLINE schaaktoernooi van start. Nadat Pentachess eerder dit seizoen al 4 keer een toernooi organiseerde op de vrijdagavond, kon de 5e editie in Papendrecht in doorgaan. Nu ook deze viertallen competitie noodgedwongen stil ligt, wilde Pentachess de jeugdschakers toch de mogelijkheid bieden om de schaakkrachten te meten tegen spelers in Merwede regio!

Het werd een spannende strijd! Robin van schaakclub Giessen en Linge nam in het begin de leiding, maar na ruim een half uur vond hij het mooi geweest. Daarna gingen Alexander en Maxim lange tijd gelijk op. Zij wonnen beide 6 partijen op rij en verzamelden daardoor veel dubbele punten. De rest kon dit tempo niet volgen, ook Louis uit Papendrecht niet, die later inschakelen en een inhaalrace was begonnen. Hij werd toch nog derde met 21 punten. Maxim pakte met 32 punten verrassend de eerste prijs en laat zien dat hij grote sprongen maakt, nadat hij vorig jaar september startte met schaaklessen in de bibliotheek van Alblasserdam. Alexander uit Dordrecht liet goed spel zien en werd met 28 punten knap tweede. Eervolle vermeldingen waren er voor Willem (4e) met 20 punten en Daniel (5e) met 18 punten, beiden van schaakclub Sliedrecht.  

In de chatruimte werd aardig commentaar gegeven op eigen partijen: Mees ‘ das pech stuk weg’, Joshua ‘ verloor kapot veel in deze competitie’, Louis ‘ ik was gewoon pionnen aan het slurpen en ging mat achter de paeltkens’.

Met ruim 40 deelnemers was het goede start van Pentachess online schaak. We weten dat op de Pentachess toernooien vaak het dubbele aantal schakers deelnemers, dus moet mogelijk zijn om meer schakers in de regio enthousiast te maken voor het online schaken. Waarschijnlijk gaan we in juni een 2e online editie organiseren.  

Categorieën
Uncategorized

Scarabeeklas Vianen zet Chessity in voor verrijking

Al enkele maanden maakt de Scarabeeklas (een plusklas) van Egbertus school in Vianen gebruik van Chessity om schaken te leren. Na een ‘gewone schaakclinic’ met bord en stukken (gesponsord door Gemeente Vijfheerenlanden) wilde Juf Danielle graag schaken opnemen in de weektaken! Chessity bood haar met een eenvoudig leerlingvolgsysteem de mogelijkheid om zonder schaakkennis te beginnen. De volgende stap was het meedoen aan schoolschaaktoernooitje in Vianen….maar vanwege Corona ging dat feestje niet (nog) door! Goed bezig Juf Danielle!

Op 15 september heeft Juf Danielle Stichting Pentachess uitgenodigd een gratis clinic te verzorgen voor alle klassen (groep 4 tm 8) op basisschool de Vroonestein in Nieuwegein! Op naar het schoolschaak toernooi!

Categorieën
Nieuws

Koortsachtige derde ronde bij de jeugdcompetitie in Meerkerk

Op vrijdag 31 januari 2020 was de 3e ronde van Pentachess jeugdschaakcompetitie neergestreken in Meerkerk, Gemeente Vijfheerenlanden.  Er deden maar liefst 24 teams mee, dus bijna 100 schakers. Dat is een record! De grote zaal van Dorpshuis de Linde puilde uit met jeugdschakers! De verrassende winnaar van deze avond werd het team van Camphusianum uit Gorinchem!  

De avond begon koortsachtig! De toernooiorganisatie had diverse afmeldingen in verband met ziekte. De Meerkerkse jeugd had zich echter massaal aangemeld en kon zodoende de ‘gaten’ van andere teams invullen!  Ondanks dat de verwarming niet werkte was de speelzaal snel tot koortsachtige temperaturen opgewarmd!

6 Poules

De prijzen worden pas na de 5e ronde echt verdeeld. Op deze 3e ronde avond kon je wel promoveren of degraderen naar andere poule! Er is speciaal een extra poule 5 aangemaakt zodat ook de nieuwe teams mee konden strijden.  Hopelijk komen er in Sleeuwijk de volgende keer ook zoveel teams meestrijden!

Chips Moment met volwassenen

Uiteraard was er na de 2e ronde chips aanwezig voor alle deelnemers. Vanaf 20 uur waren er ook een aantal volwassenen uit Vijfheerenlanden tegen elkaar aan het schaken. Dit nieuwe initiatief is bedoeld om ook beginnende en thuisschakers uit te nodigen een potje te komen schaken.

Resultaten van 3e avond

In poule 1 won het team van Camphusianum. Sleeuwijk team 1 degradeerde naar poule 2.

In poule 2 won Sliedrecht 1 met duidelijke cijfers.  Dordrecht 1 bleef op bordpunten nipt Sliedrecht 2 voor. Sliedrecht 2 degradeerde daarmee naar poule 3.

In poule 3 promoveerde Meerkerk 1. Daarmee blijft het team laveren tussen poule 2 en poule 3. Sliedrecht 3 en Giessen & Linge 4 degradeerden naar poule 4.

In poule 4a werd Sleeuwijk 2 eerste en promoveerde. Meerkerk 2 degradeerde naar poule 5. In poule 4b had Giessen & Linge 3 de maximale score en vergezelt Sleeuwijk 2 naar poule 3. Giessen & Linge 6 mag het volgende keer in poule 5 proberen.

In de nieuwe poule 5 mochten Meerkerk 4 en Sleeuwijk 3 promoveren!

Categorieën
Nieuws

Ronde twee Pentachess viertallen in Gorinchem

GORINCHEM – 29 November. Bij deze de uitslagen en de groepsfoto.