Categorieën
Uncategorized

Uitslagen viertallentoernooi Papendrecht

Bij deze de uitslagen van het viertallentoernooi in Papendrecht, van 9 juni 2023.

Topgroep:

Zwitsers:
Categorieën
Uncategorized

Uitslagen viertallentoernooi Gorinchem

Bij deze de uitslagen van het viertallentoernooi in Gorinchem, van 21 april 2023.

Topgroep:

Zwitsers:

Categorieën
Uncategorized

Sliedrecht wint viertallentoernooi in Dordrecht

Op vrijdagavond 17 maart werd er weer een Pentachess viertallen toernooi gespeeld, dit keer in het historische pand van het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht.

De topgroep bestond uit zes teams van 4 spelers, 24 deelnemers. Ze speelden in een leslokaal met een gesloten schema, waarbij elk team tegen elk ander team eenmaal speelt. Deze gesloten groep bestaat uit de sterkste jeugdspelers van de deelnemende verenigingen. Het vorige toernooi, in februari in Sliedrecht, werd nipt gewonnen door Dordrecht 1. Dit keer, in het hol van de Dordtse Leeuw, sloeg Sliedrecht terug. Een dominante prestatie met een 100% score op matchpunten. Slechts 4,5 bordpunten werden weggegeven in de 5 gespeelde ronden. Dordrecht werd tweede op gepaste afstand, Giessen en Linge 1 en 2 zaten vlakbij elkaar op plaats drie en vier, PASCAL en Meerkerk stonden onderaan. Voor degradatie is relevant wie laatste is geworden. Op Matchpunten en Bordpunten is geen onderscheid te maken, echter was er op Sonneberger score een verschil van 0,25 wat betekent dat Meerkerk 1 degradeert.

De Zwitsers groep bestond uit maar liefst 11 teams, met elk 4 spelers, dus 44 deelnemers. Er werden vijf rondes gespeeld, in de kantine van het Johan de Witt gymnasium. Dit was ruim opgezet, waardoor het telkens voor de deelnemers even zoeken was naar de juiste tafels. Los daarvan was het erg gunstig, met het lage geluidsniveau en de ruimte was het mogelijk erg geconcentreerd en serieus met het mooie schaakspel bezig te zijn.

Na enkele rondes ontstond een situatie waarbij Dordrecht 2 en Dordrecht 3 met Meerkerk 2, Giessen en Linge 3 en PASCAL 1 om de bovenste plekken aan het strijden waren. Aan het begin van de laatste ronde stond Dordrecht 3 aan kop met een matchpunt voorsprong op Meerkerk 2 en Dordrecht 2. In deze laatste ronde speelden de twee Dordtse teams tegen elkaar. Als het derde team van Dordrecht zou winnen, zou het de groep winnen en promoveren. Maar natuurlijk gaven de spelers van Dordrecht 2 geen cadeautjes, de onderlinge strijd eindigde in 2-2. Doordat Meerkerk 2 zijn laatste wedstrijd won, kwamen ze op matchpunten langszij bij Dordrecht 3. Op basis van Bucholz (weerstandpunten) heeft Meerkerk 2 de groep gewonnen, en kunnen ze de plek van Meerkerk 1 innemen in de topgroep!

De volgende ronde is op vrijdag 21 april in Gorinchem. We hopen iedereen weer te zien!

Categorieën
Uncategorized

Pentachess Trainersevent ‘op sjiek’ in hotel New York Rotterdam

Op 18 december organiseerde Pentachess voor haar trainers een event op een inspirerende lokatie in Rotterdam. Trainers als Edwin Tol, Jorik Klein, Martijn Stam, Jos Visser, Hans van den Beukel en Zhaoqin Peng werden bedankt voor hun inzet namens Pentachess bij scholen of talenten. Ook organisatrice van de chinese schaakschool Ingrid Zhang werd bedankt voor haar inzet.

De middag werd geleid door dagvoorzitter Dolf Meijer. Hij hield een interactieve sessie om nivo verschil in de (schaak)klas te beheersen. Laura van den Ouden nam vervolgens deelnemers (in de zaal maar ook online via zoom) mee met 10 tips om de aandacht in de klas hoog te houden. Dit deed ze net als vorig jaar vanaf haar boot, dit keer vanuit de Algarve.

Liam Vrolijk sloot de presentaties af met een verhaal over zijn trainers in zijn loopbaan! Uiteraard liet Liam een prachtige partij zien, waar de trots van af spatte.

Om 16 uur startte de borrel in de Tuchinsky zaal van het hotel. Het grote scherm werd gevuld met de voetbalfinale. Om 17 uur werd de dag afgesloten en kon iedereen nog veilig naar huis! Tot volgend jaar!

Categorieën
Uncategorized

Pentachess Regioteamcompetitie van start in Meerkerk

15 teams uit de regio van Dordrecht tot Vijfheerenlanden streden om de ereplaatsen afgelopen vrijdag 2 december 2022 in Dorpshuis de Linde.

Afgelopen vrijdagavond was er weer een drukbezet schaaktoernooi in Meerkerk. Bijna zeventig jeugdige deelnemers streden om de eer van hun club. En van zichzelf natuurlijk. PentaChess is een stichting die het jeugdschaak in het Merwede stroomgebied wil bevorderen. Vijf verenigingen zijn hierbij aangesloten.
Na de toch wat bedrukte Corona-jaren met veel computerschaak zijn de fysieke toernooien weer helemaal in trek. Het blijft bijzonder dat een denksport die al duizenden jaren oud is zo’n aantrekkingskracht
heeft op de jeugd. Er zullen nog vele toernooien volgen. Wie
belangstelling heeft kan altijd een keertje vrijblijvend bij onze clubs komen kijken.

De volgende ronde is op 17 februari in de Havik in Sliedrecht. 17 maart in Dordrecht, 21 april Gorinchem en 26 mei in Papendrecht.

De uitslagen
Poule 1

GL staat voor schaakclub Giessen-Linge.

Poule 2

IMG_2268
Lindezaal in Dorpshuis de Linde was druk bezocht afgelopen vrijdag.

Categorieën
Uncategorized

Uitnodiging Trainersevent op 18 december 2022

Liam Vrolijk, Laura van den Ouden en Dolf Meijer zijn gastsprekers op het 2e Trainersevent van Stichting Pentachess. De vorige editie werd op het laatste moment online gehouden, maar dit jaar verheugen we ons op lokatie Hotel New York in Rotterdam (een gedeelte zullen we ook streamen via zoom).

Schaaktrainers, schoolschaaktrainers/coaches en (basis)schooldocenten zijn onze doelgroep. Geïnteresseerd? Meld je dan aan per email [email protected] (ps. neem ook je telefoon mee)

Categorieën
Uncategorized

Egbertus School wint Vijfheerenlanden schoolschaaktoernooi

Op vrijdagmiddag 11 maart 2022 was Buurthuis de Prenter in Vianen het toneel voor het eerste Vijfheerenlanden Schoolschaak toernooi!

Wedstrijdleider Jos Visser zet alle teams aan hun borden

Deelnemende scholen kwamen uit de kernen Meerkerk, Vianen, Schoonrewoerd en Lexmond. De winnaar van dit evenement was Egbertus school uit Vianen. Naast een ‘gewone’ beker, kregen ze uit handen van medeorganisator Herbert Eppinga een JufDaan wisselbokaal uitgereikt. In de laatste ronde werd medekoploper De Rank uit Meerkerk in een direct duel verslagen.

De Rank uit Meerkerk (rechts) verloor van Egbertus uit Vianen (links)

Noachschool uit Schoonrewoerd werd op bordpunten tweede en KC Werelds derde. De Rank uit Meerkerk viel net buiten de prijzen. Iedere deelnemer ging naar huis met een prachtige schaaksleutelhanger uit handen van wedstrijdleider en medeorganisator Jos Visser.

Winnaar Egbertus Vianen, met Tomas, Sepp, Xavi en James
Categorieën
Uncategorized

Schaaktrainersdag 19 december : “Hoe leuk is het om schaaktraining te geven?”

We hadden graag onze trainers in het zonnetje gezet onder het genot van een natje en droogje in Dorpshuis de Linde Meerkerk op zondag 19 december! Corana gooide een dag eerder roet in het eten. Toch is het Stichting Pentachess gelukt om een succesvol online event te organiseren met inspirerende onderwerpen voor de aanwezige schaaktrainers.

Voorzitter Eddy Korevaar (net het stokje overgenomen van Marcel Klein) heette iedereen welkom om 13 uur via een zoommeeting. Dolf Meijer was dagvoorzitter en nam trainers mee in praktische opdrachten om de juiste coachvraag te leren stellen.

Eerste gastspreker was Laura van den Ouden (van ExperTTrainer uit Meerkerk) nam de trainers mee in 10 Strategieën voor interactief lesgeven. Ze deed haar sessies overigens vanaf haar boot in haven van Edinburg, aangezien ze met haar man al enkele maanden over de wereld zeilt. Ze activeerde de groep en betrok ook de tweede gastspreker uit Zweden, Jesper Hall.

Jesper Hall sprak over het hoe je een goede omgeving creëert voor kinderen bij een (schaak)les, door toepassen van SMART (Self learning, Motivation, Adjustment, Range en Technologie) didactisch model. Jesper prees Stichting Pentachess voor het samenbrengen van schaaktrainers, aangezien de meeste trainers hun eigen werkwijze vaak de beste vinden. Kennis delen is erg belangrijk!

Rond de klok van 17 uur werd er afgesloten met virtuele bitterballen en fijne feestdagen wensen door Eddy.

Volgend jaar hopen we een LIVE Pentachess Trainersevent te mogen organiseren met bitterballen!

Speciale dank naar alle trainers die afgelopen jaar actief waren voor Stichting Pentachess op de diverse scholen: Ruud Neumeijer, Edwin Tol, Jorik Klein, Jos Visser, Zhoaqin Peng, Meinte Smink, Anton Bakels, Tea Lanchava, Herbert Eppinga, maar ook de invallers Frank Tijdeman, Ester van Muijen, Robbert van Dijkhuizen en Pascal Losekroot.

Organisatie van de dag was in handen van Herbert Eppinga en Dolf Meijer.

PS. indien je interesse hebt in de LIVESTREAM, stuur dan een bericht naar [email protected]

Categorieën
Uncategorized

IM Jesper Hall gastspreker bij Trainersevent 19 december

Op zondag 19 december organiseert Stichting Pentachess een trainersevent voor haar trainers. Het programma heeft een live gedeelte in Meerkerk vanaf 13 uur in Dorpshuis De Linde voor haar trainers van Pentachess en vanaf 15 uur een Online gedeelte voor alle geïnteresseerden via Zoom.

Je kunt je aanmelden via mail naar [email protected] voor het online gedeelte. Je krijgt dan de link opgestuurd per email.

Programma Online gedeelte vanaf 15 uur.

15.00 u Digitale inloop & Openingswoord

15.15 u Online Leervormen door Laura van den Ouden van ExperTTrainer (nederlands)

16.00 u Scandinavian Best Practice for teaching chess to children by Jesper Hall (english)

16.30 Einde

Categorieën
Uncategorized

Schoolschaak tijdens schooltijd populair

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Schaken wordt steeds vaker gezien als welkome aanvulling van de op schoolse bezigheden. Als Stichting Pentachess zijn daarom ook uitermate blij met deze trend.

In Groot-Ammers worden schooldocenten ontlast door inzet van vakdocenten van buiten voor techniek, muziek en ook schaken. Schaakdocent Edwin Tol is gestart op de Eben-Haezer school.

In Meerkerk zijn docenten zelf aan de slag en gebruiken veelal Chessity om de kinderen het schaken te leren. Op CBS de Rank doet meester Jesper zelf schaakspelletjes op borden en stukken, naast Chessity voor groep 5. Ook Juf Suus draait al een aantal jaren mee en maakt gebruik van Chessity voor de kinderen die dat willen in groep 5/6.

In Vianen is na het overlijden van Juf Danielle enorm veel energie gevonden door Egbertusschool om haar schaakvisie en ambitie voor de kinderen voort te zetten. Op 5 november starten we

In Nieuwpoort start de plusklas binnenkort met een aantal introductie lessen. Jos Visser zal daar lessen verzorgen met de stappenmethode, maar de kinderen kunnen uiteraard thuis verder leren op Chessity.

In Sleeuwijk kiest Meester Jacco ervoor om in januari te starten. Hij combineert zelf op en naschools schaken! Een echte liefhebber dus!

Als er scholen geïnteresseerd zijn in een schaakclinic laat het ons weten via [email protected].

Na de herfstvakantie gaat Ruud vervolg geven aan de schaaklessen op Wereldwijs in Rotterdam. Ruud wordt geholpen door Lucas.

We verzorgen dit voor scholen van Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht, Vijfheerenlanden, Sleeuwijk, Alblasserwaard tot Gorinchem.

PS. recent hebben we IBS de Horizon in Zaanstad geholpen met het zoeken van nieuwe docent. Gens Una Sumus!